Septem Μικροζυθοποιία
Το 7 είναι ο αριθμός της δημιουργίας, septem στα Λατινικά. Και ο Σοφοκλής Παναγιώτου μαζί με τον αδελφό του Γιώργο θέλησαν να φτιάξουν μια μπίρα για κάθε ημέρα της εβδομάδας. Έτσι γεννήθηκε, το 2009, στην Εύβοια η μικροζυθοποιία Septem και ήδη διατίθενται στην ελληνική αγορά οι 5: Septem Monday’s Pilsner, Septem Friday’s Pale Ale, Septem Sunday’s Honey Golden Ale με ελληνικό μέλι ανθέων, Septem Thursday’s Red Ale και Septem Saturday’s Porter. Παρά τη μικρή σχετικά παραγωγή (1.700 εκατόλιτρα ετησίως), η φήμη της έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα, καθώς το 2012 τρεις μπίρες της απέσπασαν μετάλλια στο διεθνή διαγωνισμό International Beer Challenge. Όσο για την εβδομαδιαία σειρά, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2014, όμως στο μεταξύ ο Σοφοκλής Παναγιώτου, ως οινολόγος, αγαπά τους πειραματισμούς και το δείχνει έμπρακτα. Με τη νέα σειρά Septem’s Hobby Hoppy, η Septem κάνει το… κέφι της και πειραματίζεται με προϊόντα που έχουν έντονα την παρουσία του λυκίσκου και κυκλοφορούν σε περιορισμένες φιάλες.
«Αν και ζυθοποιείο, έχουμε περισσότερο οινολογική φιλοσοφία. Μας ενδιαφέρει πολύ το πώς θα περάσουμε τα χαρακτηριστικά των πρώτων υλών στο τελικό προϊόν, τις οποίες αναζητάμε εξαντλητικά», σημειώνει. «Η αγορά των μικροζυθοποιείων έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στην Ελλάδα, αρκεί οι άνθρωποι που μπαίνουν στο χώρο να ξέρουν τι κάνουν και να εστιάζουν εκεί όπου πρέπει. Όλοι εμείς δεν πάμε να μιμηθούμε ή να ανταγωνιστούμε τις μεγάλες εταιρείες, που έχουν σαφώς χαμηλότερο κόστος και παράγουν σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Άλλο είναι το δικό μας στοίχημα. Το να αναζητάς καινούργιες γεύσεις ή να ψάχνεις τα όρια και τις δυνατότητες των πρώτων υλών που έχεις στα χέρια σου, είναι υπέροχα δημιουργικό ως διαδικασία. Και αυτή την ευκαιρία την προσφέρει το μικροζυθοποιείο, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο…»